Vælg en restaurant...

Bredgade

CPH Airport

Sådan bliver man en bedre sommelier


Hvordan dygtiggør man sig egentlig som sommelier eller vinansvarlig? Der findes i sagens natur mange måder at lære om mad og vin, og om vin og mad. En stor del af den viden, som er nødvendig for at kunne begå sig i en restaurant, kan opnås igennem studier. Dvs. igennem tynde og tykke bøger, som beskriver alverdens vine og vinområder i mere eller mindre detaljerighed.

En anden lige så elementær del er ved at smage vine. Her får man opbygget referencer, og man lærer sig at forstå vine og deres væsen, og hvordan de gør sig i kombination med forskellige retter. Begge dele er omfattende, men kan gøres inden for landets (Danmarks) grænser.

Én ting, som ikke kan gøres i Danmark, er at besøge vinproducenterne på egen grund, i deres region, hvor vinen produceres. Kombineret med læsning og smagning er dette den bedste måde at skabe forståelse for, hvad og hvordan det helt præcist er, at menneskerne bag tænker og handler. Hvorfor vælger en producent at bruge nye fade, og hvorfor vælger en anden producent kun at lagre sin vin på ståltanke? Det er ikke kompliceret at smage, ej heller at læse i en bog, men det er først, når du står ansigt til ansigt med producenten, at du forstår, hvorfor det ene frem for det andet.

Når du står og ser, hvordan jordbunden varierer fra den ene mark til den anden, forstår du, hvorfor du kan smage forskel. Eller når du smager vinen i ledtog med den lokale mad, forstår du virkelig, hvordan vinen kan bruges sammen med forskellige retter. Du inspireres, du udbygger din viden, og mange gange møder du personligheder.

Man siger, at rejse er at leve, og det kan jeg godt stemme for, men at rejse er også at lære. Særligt når det gælder rejser til regioner, hvor vin produceres og er en central del af selvbevidstheden og kulturen. Derfor er det så essentielt, at sommelierer kommer ud over landets grænser og møder menneskene bag, så de kan berige deres gæster med den forståelse, som det medbringer, at rejse med vin.